AKSARAY İLİNİN TARIMSAL AÇIDAN GENEL TANITIMI
Aksaray İline 7 ilçe, 41 belde ve 151 köy bağlıdır. Aksaray’ın
sosyo-ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun %
70’i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır. İlimizde,
toprakların % 54,4’ü tarıma elverişli olup, geri kalan % 45.6’sı ise
çayır, mera, bozuk ormanlık ve tarıma elverişsiz ormanlardır. 420.430
hektar olan İlimiz tarım alanlarında; hububat, baklagiller, endüstriyel
bitkiler, yumrulu bitkiler, meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Tarıma
elverişli arazilerin % 86’sında kuru, %14’ünde sulu tarım yapılmaktadır.
Tarımda çalışan nüfusun yüzdesini aşağıya çekmek için, sanayi ve hizmet
sektörünü geliştirmek, tarımda üretimi ve verimliliği artırmak için
ürün deseninde değişiklik yapmak, toprak işlemedeki yanlışlıkları
gidermek, kaliteli ve uygun girdi kullanımına ağırlık vermek,
makineleşmeyi teşvik ederek kullanımını yaygınlaştırmak suretiyle birim
alandan daha çok ürün alınması ve çiftçilerin eğitilmesine
çalışılmaktadır.
BİTKİSEL ÜRETİM VE ÜRÜN DESENİ DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARI
İlimizde, 420.430 ha tarım ve 277.000 ha Mer'a arazisi bulunmaktadır.
Bitkisel üretimde hububat ağırlıklı bir üretim söz konusudur.
Müdürlüğümüzce yapılan eğitim ve yayım çalışmaları ile üretim deseni
değişikliğine gidilmiş, yağlık ayçiçeği, dane mısır, yem bitkisi
ekilişleri yetiştirilen ürünler arasına girmiştir. Bu kapsamda yıllar
itibariyle;
2004 yılında 3.846 da, 2005 yılında 11.590 da, 2006 yılında 16.434 da
olmak üzere toplam 31.870 da yağlık ayçiçeği, 2007 yılında ise, 40.067
da alanda yağlık ayçiçeği ekimi yapılmıştır.
2004 yılında 9.051 da, 2005 yılında 10.200 da, 2006 yılında 5.097 da
olmak üzere toplam 24.348 da dane mısır ekimi gerçekleştirilmiştir. 2007
yılında ise, 9.048 da alanda dane mısır ekimi yapılmıştır. Destekleme
uygulamaları için ekilişler kontrol edilmiştir.